Coeficientul termic se refera la cat de bine izoleaza sau nu
un geam termopan, atat sticla cat si rama. Cea mai mare suprafata a unui geam
termopan fiind partea de sticla, pe acolo se face cel mai mare tranfer de
caldura.
Un coeficient de transfer termic superior garanteaza ca
locuinta va avea inauntru o temperatura optima si riscul condensului este
minim. Standardul zice ca:
- - la un profil de 6 camere si o adancime de 80 mm,
coeficientul va trebui sa fie mai mic de 1W/m2,
- - la un profil cu 5-6 camere cu o adancime de 70
mm, coeficientul de transfer termic ar trebui sa fie cuprins intre 1.2 –
1.3W/m2K.
- - la un profil cu 3-4 camere si o adancime de 60
mm ar trebui sa aiba un coeficient de transfer termic de 1.5 pana la 1.7 W/m2K.
Inainte sa alegi, trebuie sa te gandesti, la cat de
important e nevelul de izolare pentru incaperea la care pui geamul, la gradul
lui de utilizare, la grosimea peretelui.
De exemplu, daca ai o casa noua, incearca sa gasesti un echilibru de izolatie, adica ori investesti in tot stratul de izolatie cat de mult poti, ori daca nu iti permite bugetul, atunci gaseste calea de mijloc. Adica, degeaba cumperi geamuri cu cel mai mare grad de izolaie (fumurii, 4 anotimpuri, cu 3 sticle si bariera termica + profil de 6, 7, 8 camere de 80-82 mm), si nu izolezi peretii la fel de bine, cu vata bazaltica destul de groasa. In acest caz ai investit degeaba in geamuri. La fel si la o mansarda, sau etaj, la care cumperi la fel, cele mai bune geamuri din punct de vedere coeficient termic, iar podul si peretii nu ii izolezi. Investete cu cap si cu rost, nu arunca cu bani in lucrurile care nu iti ofera un confort dorit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu