Ce tip de tamplarie termopan sa aleg?

 Ca si client si cumparator in acelasi timp, am cerut mai multe oferte din mai multe parti (aprox.7-8 oferte). Am cerut oferte cu profile atat romanesti, dar si germane, austriece, poloneze etc. Din punctul meu de vedere ca client, si ca o persoana care nu sunt specialist in acest domeniu, am tot ascultat pareri din stanga si din dreapta, de care am tinut sau nu cont. Au venit de la diferite firme sa masoare, iar pentru aceleasi caracteristici dimesionale (latime rama, tip de geam, inchizaori, bariere termice) am obtinut preturi intre 4300 - 8000 euro. Diferenta e cam marisoara, tinand cont ca dimensiunile si carcateristicile principale sunt aceleasi, inclusiv conductibilitatea termica, numarul de camera, geamuri.

Lucrand si eu in industrie, dar alt domeniu, am observant ca aprox 30-40% din pretul unui produs, il valoreaza numele si vechimea pe piata a companiei. E normal, ca fiind cei mai vechi Rehau si Veka, sa fie cei mai cunoscuti, dar si cu profielele cele mai scumpe. De ei a auzit toata lumea. In acelais timp, e un risc, ca unii montatori mici, sa lucreze cu profile contrafacute, fiind marcate sau etichetate cu nume cunoscute. Poate fi si factorul calitaiv, care este lasat putn la o parte pentur producerea de cantitati mai mari, profitand oricum de faptul ca au un nume deja facut in industrie.

Sunt si producatori mai noi pe piata, care fac produse si mai bune ca cei mentionati mai sus, dar si mai ieftine. Eu de exemplu am tot cautat tot felul de clasamente, si am ramas uimit, cand la unele teste Rehau si Veka era undeva pe locurile 3-4, iar  Decco si Salamander erau pe locurile 1-2.

In alegerea ta intervine mai ales bugetul pe care il ai in momentul in care vrei sa faci o investie. Daca cumva o sa te uiti la poze, o sa vezi ca fiecare producator are un design diferit in exterior si interior. Unele la exterior o sa fie mai rotunjite la colturi, sau mai patratoase. La interior o sa vezi o asezare diferita al acelor camera termice, care de fapt toate sunt cam 5, dar la cele de 70-82 de mm, 2 sau 3 sa mai impart in cate 2 camere si devin 8. Asta din nou, in functie de producator. Eu o consider abureala de marketing treaba asta cu camerele. Unii pot zice ca sunt calculate in functie de cat aer sa patrunda prin rama geamului. Eu as fi vrut sa aud argumente referitoare la ce plastic se folseste pentru producerea ramelor, si la ce temperature rezista, si cum reactioneaza la diferentele de temperature. Poate vreau prea mult.

In fine, mare grija si la culoare, sa nu o traga soarele, sau sa nu fie nevoie de lacuirea prea deasa in cazul celor din lemn stratificat. Cele din aluminiu sunt mai usoare si mai rezistente, pana se zgarie vopseaua de pe ele si apare ingalbeneala.

Noi, cred ca o sa alegem profil Decco, 82 mm, culoare nuc. Alegem Decco deoarece in clasamente calitative, se bate cu Veka si Rehau. Alegem 82 mm, grosimea ramei, deoarece peretii casei sunt de 25 cm, si ar ramane undeva la 8.5 cm de pervaz interior, respectiv exterior, plus o grosime mai mare aduce dupa sine o izolare mai buna. Alegem colarea Nuc, deoarece vrem sa fie un maro placut ochiului, nu prea inchis, dar nici prea lucios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrisoare catre magazinele online

  Va scriu din postura unui barbat simplu, casatorit si cu copii. Am mare nevoie de ajutorul vostru, si poate nu sunt singurul in aceasta po...